Logo
Magazine
Corporatie

'
D
e
 
e
e
n
 
i
s
 
a
l
t
i
j
d
 
e
n
t
h
o
u
s
i
a
s
t
e
r
 
d
a
n
 
d
e
 
a
n
d
e
r
'

Programmamanager geeft duurzaamheid bij Volkshuisvesting Arnhem handen en voeten

Ruim een jaar nu is Sanne Meelker werkzaam als programmamanager duurzaamheid bij Volkshuisvesting Arnhem. Bij de woningcorporatie houdt zij zich bezig met het bredere scala van duurzaamheid. Dus van circulariteit tot aan klimaatbestendigheid en alles wat daartussen zit. En wat daar tussen zit is vooral energiebesparing. “Door de energiecrisis is daar dit eerste jaar veel van mijn aandacht naar uitgegaan.” Een gesprek over onder andere bewustwording, het gebrek aan handjes en de noodzaak om van elkaar te leren. “De één is van nature enthousiaster dan de ander om wat nieuws te proberen, daar moet je gebruik van maken.”

“Bij Volkshuisvesting is programmamanager duurzaamheid een nieuwe functie,” trapt ze het gesprek af. Voor haar is de focus op duurzaamheid echter verre van nieuw. “Ik had altijd al interesse in duurzaamheid. Al toen het nog vooral met geitenwollen sokken werd geassocieerd, zag ik het als een belangrijk thema. In mijn middelbare schooltijd had ik al interesse in de Club van Rome en hun rapport ‘Grenzen aan de Groei’. In die tijd lag de focus vooral op economische groei en ik vroeg me regelmatig af: ‘Hoe dan?’ Ik ging bouwkunde studeren aan de TU in Delft en ook daar bleef het voor mij altijd een thema.”

Meelker werkte onder andere bij een gemeente in functies op het gebied van duurzaamheid en warmtetransitie. Daar had ze ook al vaak met woningcorporaties te maken. Dus deze baan kwam op het juiste moment. “Het bood mij een mooie kans om de gang van zaken eens van een andere kant mee te maken,” vertelt ze.  “Daarnaast vind ik het heel mooi om deze functie in “mijn eigen” Arnhem uit te mogen voeren."

Wat ik doe is de mogelijkheid scheppen om van elkaars ervaringen te leren

Circulariteit in renovatie krijgt steeds meer aandacht binnen Volkshuisvesting Arnhem. Meelker: “Ik merk dat collega's daarin nog zoekende zijn. “Gaan we materialen die er al zijn verwijderen of juist laten zitten? Dat is een interessante vraag. Alles nieuw voelt vaak stukken makkelijker. Wat ik doe is de mogelijkheid scheppen om van elkaars ervaringen te leren. Behalve vanuit externe netwerken waarbij we zijn aangesloten, is het ook zaak dat projectleiders binnen onze organisatie van elkaar leren. Daarin probeer ik ze te faciliteren. De één is van nature enthousiaster dan de ander om wat nieuws te proberen, daar moet je gebruik van maken.”

Image

Ze ziet ook klimaatadaptatie als een belangrijk onderwerp voor de woningcorporatie “We krijgen door klimaatverandering steeds meer met overstromingen te maken. Daarom is het van belang om samen met bewoners en gemeente hier iets tegen te doen. We moeten bijvoorbeeld af van volledig betegelde tuinen en ook een groene openbare ruimte kan een belangrijke bijdrage leveren. Veel verstening levert bovendien veel hittestress op. Daar is meer bewustwording van bewoners voor nodig."

Meelker hoopt het komende jaar haar blik meer op deze aspecten van duurzaamheid te kunnen richten. Want hoewel dit verhaal feitelijk zou moeten gaan over hoe ze de organisatie in vernieuwingstrajecten meeneemt, is ze daar in de periode die achter haar ligt nog niet of nauwelijks aan toegekomen. 

Het eerste jaar lag de focus van mijn werk daardoor vooral op isolatie en energiebesparing

Energiecrisis

Want rond de tijd van haar aantreden begon ook de energiecrisis na de Russische inval in Oekraïne. “Het eerste jaar lag de focus van mijn werk daardoor vooral op isolatie en energiebesparing. We verduurzamen dit jaar weer meer dan 1000 woningen. Maar als jouw huurwoning daar nog niet tussen zit, gaat je dat niet snel genoeg. Dat is heel begrijpelijk als je de gasprijzen van afgelopen jaar zag." 

Meelker wist van het bestaan van de Energiebank. Zij leiden energiecoaches op die een huishouden helpen met besparen. “Er was nog geen structureel contact vanuit Volkshuisvesting Arnhem met de Energiebank. Dus dat is één van de eerste dingen die ik geïnitieerd heb,” vertelt ze. "We hebben nader kennis gemaakt met elkaar. De coaches weten nu meer hoe wij als corporatie werken en wij horen van hen waar onze huurders mee worstelen.  De gemeente Arnhem ondersteunt energiecoaching. Huishoudens met een laag inkomen kunnen hier gratis gebruik van maken en krijgen ook wat bespaarproducten zoals radiatorfolie of een radiatorventilator.  En soms spant Volkshuisvesting zich in voor wat maatwerk. Het directe contact met de coaches is daarbij heel fijn. Zo komt er ook meer begrip voor elkaar.” 

Het is fijn dat huurders zo toch iets kunnen doen aan hun eigen energieverbruik, terwijl ze wachten tot hun woning aan de beurt is

Daarnaast is het fijn dat de energiecoach huurders helpt om inzicht te krijgen in hun verbruik. "Waar gaat het mis? Niet alles ligt aan het huis. Zo gebeurt het wel eens dat er in de schuur een enorme oude vrieskist aan staat waar niks in zit. Het is fijn dat huurders zo toch iets kunnen doen aan hun eigen energieverbruik, terwijl ze wachten tot hun woning aan de beurt is. Ik snap dat het heel naar is te moeten wachten, maar de handen die dit werk moeten uitvoeren zijn helaas beperkt op dit moment.” 

Image
VerBuurtSamen

Om een woningcomplex te renoveren, is het nodig dat zeventig procent van de bewoners instemt. “In het verleden moesten we nog wel eens wat overtuigingskracht gebruiken. Maar nu zijn de meeste huurders er heel blij mee,” vertelt de Arnhemse. “Dat deel van ons werk is dus wel een stuk makkelijker geworden. Intussen zijn we aan het experimenteren met een andere manier om verduurzaming op te starten: VerBuurtSamen. Hiermee zijn we inmiddels in een eerste buurt begonnen. We zoeken eerder contact met bewoners, die als een soort buurtklusbedrijf, een actieve rol krijgen in besparen, verduurzamen en vergroenen. Wellicht levert het sommige van hen structureel werk op in de energietransitie. Die handen zijn hard nodig!” Wat het verduurzamen moeilijker maakt, zijn zaken als gestegen prijzen, gestegen rentes en gebrek aan mensen in de hele sector. “Toch gaan onze plannen gewoon door,” vertelt Meelker, “Wel moeten we blijven vooruitzien en af en toe herijken. Even nadenken: ‘Doen we nog het juiste?’ Je kiest steeds het scenario dat op dat moment het beste is." 

Inderdaad, genoeg werk aan de winkel dus de komende tijd op het gebied van verduurzaming voor Volkshuisvesting Arnhem

Met zoveel panden in beheer zou je bijna je eigen kantoor vergeten. Ook de eigen bedrijfsvoering van Volkshuisvesting Arnhem kan duurzamer. “Dat is formeel niet mijn opdracht,” vertelt Meelker, “Maar ik denk natuurlijk wel mee. We zitten bijvoorbeeld in een tochtig monumentaal pand in het centrum van Arnhem. Dus je kunt je voorstellen dat daar wel wat werk nodig is qua isolatie. Maar we kijken daarnaast ook naar elektrische onderhoudsbussen en hergebruik.  Inderdaad, genoeg werk aan de winkel dus de komende tijd op het gebied van verduurzaming voor Volkshuisvesting Arnhem.”

Lees meer artikelen: