Logo
Magazine
Beleid

O
n
z
e
 
c
i
r
c
u
l
a
r
i
t
e
i
t
s
a
m
b
i
t
i
e
 
l
i
g
t
 
h
o
o
g

Circulaire impactladder geeft handen en voeten

Er komen een hoop opgaven aan op het gebied van circulariteit en duurzaamheid in bouw en infra vanuit Brussel en Den Haag. Michiel Hustinx geeft daar vanuit de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen handen en voeten aan als opgavemanager Circulaire regio. Een hele uitdaging, maar volgens hem tegelijkertijd een “hartstikke leuke baan."

“We hebben de opgave circulaire regio verdeeld in vier accentgebieden namelijk de energietransitie, klimaatadaptatie, grondstoffen en circulaire bouw en infra,” legt de opgavemanager uit. Om voor nieuwbouw van woningen circulariteit meetbaar te maken, heeft de metropoolregio de circulaire impactladder ontwikkeld. De ladder sluit aan bij landelijke ontwikkelingen, zoals ‘het nieuwe normaal’, Platform CB’23 en de Citydeal Circulair en Conceptueel Bouwen. De ladder is geschikt voor alle fasen van het ontwikkelproces: van initiatief tot en met realisatie. De ladder is zowel voor opdrachtgever als voor opdrachtnemer goed bruikbaar.

Zo'n ambitie vraag wat van de bouw

Flinke ambitie

“Binnen onze regio is op dit moment zo’n acht tot tien procent van de bouw circulair. Onze ambitie ligt redelijk hoog. We willen naar 25 procent in 2025, vijftig procent in 2030 en honderd procent in 2050. Zo’n ambitie vraagt wel wat van het hele ecosysteem van de bouw. De bouwsector staat onder druk door alle ontwikkelingen en personeelsgebrek. Je ontkomt er daarom niet aan om meer industrieel te gaan bouwen. Het zou zo moeten zijn dat partijen elkaar versterken. Het is daarbij belangrijk dat opdrachtgevers marktpartijen continuïteit kunnen garanderen, dan kunnen zij gaan investeren.”

Image
Inspirerende voorbeelden

Inmiddels zijn er in de regio al aardig wat mooie voorbeelden te vinden van circulaire en biobased bouwprojecten. Hustinx is daarover bijzonder enthousiast. Een prachtig voorbeeld is bijvoorbeeld de voormalige sigarettenfabriek Turmac in Zevenaar. Dit iconische gebouw is blijven staan en heeft een totaal andere bestemming gekregen. Zo huist er nu onder andere de gemeente Zevenaar en een museum in. “In plaats van nieuwbouw waarvoor je vroeger misschien zou hebben gekozen, is het gebouw gewoon overeind gebleven. Dat is natuurlijk veruit de meest duurzame optie.”

Een bezoekje waard is in zijn ogen zeker de Vasim in Nijmegen. Een oude spinnerij waar nu diverse bedrijven zijn gevestigd. De Vasim is een architectonisch uniek gebouw in Nederland dankzij de grote hallen met schaaldaken en de twee prominente luchtinlaten voor de oorspronkelijke spinnerij. Het is een centraal onderdeel in de transformatie van het in Nijmegen maar al te bekende NYMA-terrein tot creatieve en culturele hotspot in de stad. “Ook een prachtig icoonproject is het gebouw van Alliander in Duiven,” gaat Hustinx verder. “Het is al een paar jaar opgeleverd, maar het blijft een mooi voorbeeld. Er is onder andere sprake van tachtig procent circulaire grondstoffen. Dit soort initiatieven zijn belangrijk om uit te dragen en voor het voetlicht te brengen, omdat ze inspirerend zijn voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers.”

Image
Circulaire impactladder is belangrijk hulpmiddel

Meer circulair bouwen vanuit de overheidsorganisaties binnen de metropoolregio begint natuurlijk bij de juiste formulering van de aanbesteding. “Daar helpen wij desgewenst bij vanuit de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen,” legt Hustinx uit. “Juist hiervoor is de circulaire impactladder ontwikkeld, zodat de verschillende aspecten meetbaar worden.” Hustinx is verheugd hoe snel de ladder geland is. “Er is meer draagvlak dan ik aanvankelijk verwacht had,” bekent hij. “Daar kan ik natuurlijk alleen maar heel blij mee zijn. We hebben nog wel wat te doen, dus hoe eerder in het project je de ladder erbij pakt hoe beter. Maar zelfs tijdens de voortgang biedt het nog mogelijkheden om voor een duurzamere optie te gaan.”

We moeten tempo maken

“We moeten tempo maken,” besluit Hustinx. “We hebben een flinke woningopgave in de regio. Om deze opgave snel, betrouwbaar en duurzaam in te vullen, is effectief samenwerken tussen de opgaven enorm belangrijk. Alleen op die manier kunnen we onze ambities realiseren."

Lees meer artikelen: